Tips voor het bewaren van vlees

  • Koop bij het boodschappen doen vlees en vleeswaren altijd als laatste in. U kunt ze eventueel vooraf bij ons bestellen, zodat wij ze koel voor u bewaren tot u naar huis gaat.
  • Bij warm weer kan een koeltas (of koelbox) gebruikt worden. Vlees en vleeswaren blijven hierin langer koel. U kunt ons altijd vragen uw vlees in zo'n tas te verpakken. Zo'n tas is natuurlijk niet te vergelijken met een goede koelkast en dient dus uitsluitend voor kort transport.
  • Leg vlees en vleeswaren bij thuiskomst zo snel mogelijk in de koelkast of diepvries, sorteer de diverse pakjes naast elkaar in de koelkast en doe ze pas na enkele uren (als ze weer goed gekoeld zijn) in een koelkastdoos.
  • Bij warm weer kunt u vlees minder lang bewaren dan in de winter. Vlees in de koelkast (2-7 oC) één tot twee dagen bewaren; in de diepvries (<-19 oC) één tot zes maanden.
  • Gemarineerd vlees moet altijd (afgedekt) in de koelkast worden bewaard. Omdat het vlees in een kruidige vloeistof ligt, wordt wel eens gedacht dat bewaren op een koele plaats niet meer nodig is. Dat is een misverstand.
  • Vleeswaren (gesneden) zijn, afhankelijk van de soort, maximaal twee tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
  • Filet americain is een vers vleesprodukt. Het is gemaakt van heel fijn gemalen vers rundvlees dat op smaak is gebracht met een gekruide saus. Bewaar filet americain na aankoop dan ook niet langer dan 2-3 dagen in de koelkast.
  • Gaar vlees (vlees wat u al heeft bereid) kan zo'n drie tot vier dagen in de koelkast worden bewaard. In de diepvries geldt een bewaartijd van twee tot drie maanden.
  • Als u vlees wilt invriezen kan dat het beste zo snel mogelijk gebeuren. Bij langzaam invriezen vormen de vleessappen grote kristallen die de celwand als het ware kapotprikken. Bij het ontdooien gaat er dan veel vocht (en smaak) verloren. Het vlees wordt sneller droog. Als u vlees wilt ontdooien kan dat het best langzaam gebeuren. Leg daarvoor het bevroren vlees op een (afgedekt) bord of in een schaal in de koelkast, één dag vóór gebruik. Het vlees kan zo de vrijkomende vleessappen geleidelijk opnemen, het blijft daardoor sappig.
  • Vaatdoekjes bevatten bij warm weer vaak veel bacteriën. Was ze elke dag en spoel ze af en toe door een chloorhoudend sopje (wel naspoelen). Ook snijplankjes (vooral houten) zijn een voedselbron voor bacteriën. Was deze in een chloorhoudend sopje, spoel ze goed na en laat ze opdrogen voor u ze weer gebruikt. De koelkast wordt als 'veilige zone' beschouwd als het gaat om het bewaren van produkten. Bij goed gebruik is dat zo. Maak de koelkast echter zo weinig mogelijk open. Laat hem zeker niet open staan en maak hem wat vaker schoon met een desinfecterend sopje. Dit haalt meteen de geurtjes die van het ene op het andere produkt overslaan weg. Boevendien kunt u in een schone koelkast produkten langer bewaren.

Tonus Scharrelspecialist

Jutfaseweg 93
3522 HH Utrecht
030-2882860

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 07:30 - 15:00
zondag Gesloten